Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2011

- Πλήθος κόσμου στην Ιτέα για την "Γουρνοχαρά"

Πλήθος κόσμου βρέθηκε στην γραφική Ιτέα Καρδίτσας την δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων γιορτάζοντας με τους κατοίκους της, την πρώτη γιορτή "Γουρουνοχαράς" που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος σε συνεργασία με την κοινοτική αρχή. Πρωταγωνιστές και φέτος ήταν χοιρινές νοστιμιές, το καλό κρασί, συνοδεία παραδοσιακής μουσικής. Η γιορτή ξεκίνησε το μεσημέρι, όπου στους επισκέπτες προσφέρθηκαν τσιγαρίδες, λουκάνικα, τηγανιά, ψητά κ.α.

Πρόκειται για την πρώτη χρονιά που αναβιώνει το έθιμο αυτό, που κρατάει τις ρίζες του πολύ παλιά, τότε που κάθε οικογένεια στην ευρύτερη περιοχή έσφαζε τα ζώα για να κρατήσει το χοιρινό κρέας για όλο το χειμώνα.
Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά  ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιτέας Αχιλλέας Μπαλαντίνας "Το έθιμο ουσιαστικά ξεκίνησε από πολύ παλιά. Σήμερα ουσιαστικά γουρούνια δεν υπάρχουν. Παλιά όμως όταν έσφαζε ο καθένας το ζώο του, γινόταν μια μικρή γιορτή στη γειτονιά. Φέτος για πρώτη χρονιά προσφέρουμε στον κόσμο αυτή τη γιορτή."

Αξίζει να αναφερθεί πως το παρών στη γιορτή έδωσαν όλα τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιτέας, ο βουλευτής Καρδίτσας της Ν.Δ. Κώστας Τσιάρας, ο δήμαρχος Παλαμά Κώστας Πατσιαλής, ο πρόεδρος του πολιτιστικού οργανισμού του δήμου Παλαμά (ΔΟΠΑΠΑΠ) Κώστας Τζέλας, ο αντιδήμαρχος Δ.Ε. Φύλλου Ηλίας Λιάχανος, ο πρόεδρος της κοινότητας Ιτέας Θοδωρής Σδόγγος και όλοι οι κοινοτικοί σύμβουλοι.


                                Πατήστε πάνω στις φωτό για μεγένθυση...
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου