Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

2ήμερη εκδρομή διοργανώνει ο Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Ιτέας

2ήμερη εκδρομή διοργανώνει ο Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Ιτέας το Σαββατοκύριακο στις 16-17 Μαρτίου 2019.
Ο σύλλογος θα επισκεφθεί τις Μυκήνες και θα διανυκτερεύσει στο μαγευτικό από κάθε άποψη Ναύπλιο.




Εγγραφές - πληροφορίες στο τηλ. 6932878948 έως 20 Φεβρουαρίου.


Το Ναύπλιο (ή Ανάπλι) 
Είναι μια από τις πιο τουριστικές και γραφικές πόλεις της χώρας με αναλλοίωτη αρχιτεκτονική, νεοκλασικό χαρακτήρα και με σπουδαία ιστορική και πολιτιστική παράδοση. Υπήρξε πρωτεύουσα του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους κατά την περίοδο 1828 - 1833. Έχει χαρακτηριστεί επίσημα ως παραδοσιακός οικισμός. Το Ναύπλιο συνδυάζει ένα σύνολο εικόνων, που γοητεύουν τους επισκέπτες. Κύρια πηγή εσόδων είναι ο τουρισμός, καθώς αποτελεί σημαντικό προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου. Αρχαιολογικά ευρήματα αποδεικνύουν την ύπαρξη της πόλης από τα μυκηναϊκά κιόλας χρόνια. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία Όταν ο θεός Ποσειδώνας είδε την πανέμορφη κόρη του Δαναού Αμυμώνη με τα υπέροχα καστανά φυσικά μακριά μαλλιά της λυτά στους ώμους άλλα και τα καστανά της μάτια θαμπώθηκε από αυτή τη συνεύρεση γεννήθηκε ο Ναύπλιος όπου και πήρε το όνομά της η πόλη. Ο οποίος στην τοποθεσία της σημερινής πόλης ίδρυσε τη Ναυπλία, η οποία οχυρώθηκε με κυκλώπεια τείχη. Αργότερα ο Ναύπλιος έκανε ένα γιο τον Παλαμήδι.
Το Ναύπλιο είναι γνωστό από τους ενετούς μέχρι την τουρκοκρατία και από την αρχαιότητα μέχρι την νεότερη ιστορία. Γιά το Μπούρτζι, μικρό φρούριο το οποίο πρόκειται για ένα βενετσιάνικο οχυρό χτισμένο πάνω σε μια πέτρινη στεριά (νησίδα) μέσα στο λιμάνι της πόλης και αποτελεί ένα από τα ποιο χαρακτηριστικά γνωρίσματα της πρώτης βενετοκρατίας. Το μπόυρτζι χρησιμοποιήθηκε ως δευτερος χώρος διαμονής των φυλακών του Παλαμηδίου και αργότερα ως εστιατόριο και ξενοδοχείο. Το κάστρο του Παλαμηδιού Ενετικό φρούριο είναι το πρώτο ξεχωριστό αξιοθέατο που δεσπόζει φτάνοντας στην πόλη και σου κόβει την ανάσα όταν το αντικρίζει κανείς για πρώτη φορά. Είναι χτισμένο στο ψηλότερο σημείο του λόφου με 216 μέτρα υψόμετρο και κατασκευάστηκε για την προστασία της πόλης κατά την δεύτερη βενετοκρατία ανάμεσα στο 1686 - 1715. Το κάστρο αποτελείτε από 8 προμαχώνες ο μεγάλος προμαχώνα φέρνει την ονομασία του Αγίου Ανδρέα με το ανάγλυφο φτερωτό λιοντάρι της Βενετίας πάνω στη μεγάλη πύλη του προμαχώνα. Στον προμαχώνα του Μιλτιάδη φυλακίστικε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης μέσα στο κάστρο βρίσκεται ο Ναός του Αγίου Ανδρέα χτισμένος το 1712 από τον Αυγουστίνο Σαγρέδο. Για να φτάσει κανείς στο Παλαμήδι γίνεται με δυο τρόπους με τα πόδια από τη σκάλα, που σύμφωνα με το θρύλο αποτελείται από 999 πέτρινα σκαλοπάτια, αν και στην πραγματικότητα από 857 ή με το αυτοκίνητο από την Ανατολική πλευρά του κάστρου προς την παραλία Καραθώνα η θέα από το Κάστρο είναι φανταστική αφού από ψηλά φαίνεται όλη η πόλη.


Μυκήνες (Μυκήναι, Μυκήνη) 
Ηταν αρχαία πόλη της Αργολίδας κοντά στο βουνό Τρητός κι απέναντι απ' τον Αργολικό κόλπο.
Ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών βρίσκεται περίπου 90 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αθήνας, στη βορειοανατολική Πελοπόννησο.
Κατά τη δεύτερη χιλιετηρίδα προ Χριστού, οι Μυκήνες ήταν ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα του ελληνικού πολιτισμού, αποτελώντας ένα ισχυρό στρατιωτικό φρούριο που δέσποζε στο μεγαλύτερο μέρος της νότιας Ελλάδας. Η περίοδος της ελληνικής ιστορίας μεταξύ 1600 π.Χ. έως περίπου το 1100 π.Χ. ονομάζεται «μυκηναϊκή», αναφερόμενη στις Μυκήνες. Στο απόγειο της δόξας τους, το 1350 π.Χ., το κάστρο και η κάτω πόλη είχαν 30.000 κατοίκους και ήταν έκτασης 32 εκταρίων.[1] Πρώτος ο Όμηρος αναφέρει την πόλη περιγράφοντάς την με τα λόγια «ευρυάγυιαν, πολύχρυσον».
Σήμερα στη θέση αυτή υπάρχει το μικρό χωριό Μυκήνες (Χαρβάτι επί τουρκοκρατίας) και τα ερείπια της Ακρόπολης, που θυμίζουν πάντα τις μακρινές και ένδοξες εποχές. Από τα σωζόμενα σήμερα ερείπια σπουδαιότερα είναι οι δυο ταφικοί βασιλικοί περίβολοι Α και Β που αποτελούσαν τμήμα του εκτεταμένου προιστορικού νεκροταφείου στα δυτικά του λόφου του ανακτόρου, από των οποίων την ανασκαφή (λακκοειδείς τάφοι) προέρχεται ο μεγαλύτερος όγκος των εκπληκτικών ευρημάτων (τα περισσότερα είναι χρυσά και χαρακτηρίζονται για τη θαυμάσια τέχνη τους), ο θησαυρός του Ατρέα (θολωτός τάφος), ο θολωτός τάφος της Κλυταιμνήστρας, η Πύλη των Λεόντων, το Βασιλικό ανάκτορο, ο ναός, η Βόρεια Πύλη καθώς και η Υπόγεια δεξαμενή κ.ά. Πάρα πολλά από τα ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στις Μυκήνες εκτίθενται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας καθώς και στο νέο, σύγχρονο, Μουσείο Μυκηνών στη βόρεια κλιτύ της ακρόπολης, προκαλώντας το θαυμασμό σε εκατομμύρια επισκέπτες από όλες τις γωνιές της γης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου